Българският щанд на Дубай ЕКСПО е празен и непривлекателен

Дубай ЕКСПО е едно от най-дългоочакваните събития в културната сфера. Изложението бе открито на 30 септември с екстравагантна церемония. Събитието се провежда под наслова „Обединявайки умовете и създавайки бъдещето”. В „Експо 2020“ участват над 190 държави и проектите им във футуристичния изложбен комплекс създават усещане за цял един град в южните покрайнини на Дубай. България също участва в изложението, но за съжаляние националният проект е разочароващ.

“Срещу 42 000 лв. (92 000 емиратски дирхама), платени от ДЗЗД „БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020“, репликите на български съкровища от Националния исторически музей (НИМ) бяха освободени от митницата на летището Дубай и вече са изложени в българския павилион в Експото, пише Клуб Z.

Интересът към предмаетите ни обаче е почти нулев, тъй като и павилионът ни е оформен по доста непривлекателен начин – с мокет на пода и обикновени стъклени витрини.

Сумата е начислена като ДДС и ще бъде върната при напускането на ценностите от страната. Плащането се наложи, след като изпълнителят не изчака официално потвърждение от митническите власти в Обединените арабски емирства, че приемат искането ни да освободим експозицията от митнически такси и данъци.

В момента в девет отделни стъклени витрини са експонирани копия на златните съдове от Панагюрското златно съкровище.

Другите предмети, които могат да бъдат разгледани от посетителите на „ЕКСПО 2020“ са от Варненския некропол. Това са копия на златните предмети от гроб 43 и копие на глинена маска от гроб 2. Предметите ще бъдат експонирани в Дубай до месец април 2022 г., уточняват от НИМ.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Бодрум очаква ръст на българските туристи

Заради семплия дизайн на павилиона отвън и отвътре засега хостесите в него, командировани специално от София, скучаят. За сравнение останалите държави-изложители са се постарали с нетрадиционни архитектурни решения за павилионите си.

Оказва се, че организаторите на Експото още преди една година са публикували ясни правила за вноса на предмети за нуждите на изложението, но явно никой от България не ги е прочел. Там има ясни инструкции какви документи се попълват при внос, за да бъде максимално облекчена процедурата.

Българското злато обаче беше задържано на летището в Дубай, тъй като въпреки предупреждението на МВнР изпълнителят на поръчката не изчака да бъде получен положителен отговор на българската нота пратката да бъде освободена от такси и сборове.

ДЗЗД „БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020“ включва фирмите Проджект Мениджмънт Адвайзори; АРКА-Л.Т.Д., Д.о.Ф., Сиела Норма и Инфинити Травел. Срещу 6,7 млн. лв. те организират българското представяне в Дубай. Не е ясно какъв опит в организирането на изложения има „Сиела Норма“ АД, която доставя и машините за гласуването. Нейният управител Иван Тодоров е съдружник и в туроператора „Инфинити травел“, установи проверка на TravelNews в Търговския регистър. Фирмата „Арка“ от 20 години са „абонирани“ да правят щандовете на България на туристическите изложения в чужбина.

Консорциумът е избран по време на управлението на ГЕРБ от Министерството на икономиката, което се ръководеше от Емил Караниколов. Името му беше обвързвано с ДПС и по-конкретно с Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“.

Българският щанд на Дубай ЕКСПО е празен и непривлекателен

предишна статияДубай Експо е открито, 30% от палатите не са отворени още
Следваща статияПрез ноември официално откриват SUSHISAMBA в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.