Българки, омъжени в Дубай, също имат сериозни проблеми

„Имал съм случаи на българки, омъжени в Дубай, които също имат проблеми да напускат страната. Съпругът им трябва да подпише разрешително за това. Много често мъжете задържат децата като заложници, за да са сигурни, че жените им ще се върнат“, разкри бившият заместник-министър на външните работи и генерален консул в емирството от 2005 до 2007 г. Милен Керемедчиев в „Тази неделя“ по bTV.

Керемедчиев коментира случая с принцеса Латифа, която е държана като затворник от своя баща шейх Мухаммад Ал Мактум и ситуацията с демокрацията и правата на жените в ОАЕ. „Първо и много важно е да се знае, че ОАЕ, макар че са със структура с президентство и министър-председател, са конгломерат от седем емирства, които са ръководени от седем владетели. Таке че в ОАЕ демокрацията е доста разтегливо понятие. Няма парламент. Цялата структура се ръководи от един човек – от емира“, обясни Керемедчиев.

Шейх Мухаммад Ал Мактум е трето дете на шейх Рашид, който заедно с емира на Абу Даби създава Обединените арабски емирства. Има шест брака и 26 деца. В региона е прието да се женят първи братовчеди, за да не се разделя състоянието на фамилията. Такъв е и случаят с първата съпруга на шейх Мухаммад, от която има 12 деца. През последните години в региона има известно подобрение по отношение на правата на жените, вече им е разрешено да шофират, но обществото все още е много консервативно по отношение на тяхната роля в публичния живот, каза Керемедчиев. Шейх Мухаммад е много консервативен по отношение на жените в своето семейство, а ситуацията се усложнява от борбите във фамилията.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Огромни залежи от природен газ в ОАЕ

„Борбата за власт и надмощие във фамилиите е изключително тежка и изключително силна. От самото начало емирът определя кои деца ще му бъдат преки наследници и пропагандната машина в държавата започва масово да експлоатира с тези образи. Такъв беше случая с шейх Мухаммад, който определи за свой наследник сина си Рашид, но след като той почина, според слухове след злоупотреба с наркотици, портретите му веднага бяха свалени и заменени с тези на неговия брат Хамдан“, каза Керемедчиев.

Дъщерите също участват в тази борба за благоволението на баща си, но Латифа е по-свободолюбива и иска да направи своя избор на съпруг, което баща ѝ няма да позволи, каза бившият ни консул в Дубай. Именно опитът на шейх Мухаммад да уреди династичен брак на 11-годишната си дъщеря от принцеса Хая в дома на Саудитите, става причина съпругата на шейха да избяга. Принцеса Латифа със сигурност е жива, макар да е в златна клетка. Дубай е важен стратегически партньор и на Великобритания, и на САЩ, шейх Мухаммад е близък на британското кралско семейство, така че натискът върху него няма да е голям, но сигурно ще има разхлабване на мерките за охрана на дъщеря му, каза Керемедчиев.

предишна статияПринцеса Латифа с призив за своята сестра
Следваща статияДвете лица на Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.