България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

"България Еър" осъществи първи чартър до Салала в Оман със 150 пътници на борда. Той е организиран от туроператорите „Луксутур“, „Планет травел център“ и „Марбро турс“. Това е вторият най-голям град, който е наричан и южната столица на арабската страна. Групата се връща на 2 февруари 2024 г., като полетът трае около 5.30 часа.

„Салала предлага тропически красиви бели плажове на брега на Индийския океан с тюркоазена вода. Времето е топло с температури около 30 градуса, а водата е чиста“, заяви пред TravelNews Петър Стоянов, управител на „Луксутур“. Салала все още не е позната на българите, но е предпочитана от туристите в Централна и Западна Европа, от където има доста чартъри. Освен това не е масова и няма големи групи и тълпи. „Много е спокойно за почивка и няма престъпност“, подчерта Стоянов.

Дарина Стефанова, управител на "Планет травел център", допълни, че българските туристи вече са по плажовете и са много доволни. Природата е уникална, защото от едната страна е красивият плаж, а от другата – пустинята, в която се правят джип сафарита. Салала дава възможност и за посещения на много културни забележителности и запознаване с местните традиции. Ваня Казанджиева, продуктов мениджър в „Марбро турс“, подчерта, че курортният град е много автентичен и запазен в арабски стил, без небостъргачите като в Дубай. Туристите могат да се гмуркат, да гледат делфини, големите морски костенурки, които гнездят в района, и да ходят за риба, каза тя.

България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

Салала е доминиран от относително мек климат, въпреки че е заобиколен от три страни от арабската пустиня. От юни до септември източните мусони, наречени харифи, се разбиват там. Те носят куп облаци, наситени с влага и предизвикват дъжд. По това време растенията оживяват, превръщат се в тучна зеленина, а водопадите са пълни с вода. Посетители от всички региони на Оман, както и от други страни на Арабския полуостров, идват в града, за да се насладят на красотата на природата и да избягат от горещините. Температурата на въздуха през годината варира от 27 °C до 29 °C, а само през април-май надвишава 30 °C. Средните валежи са 82 мм. Януари се счита за най-сухия месец.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай с по-строги мерки за туристи

В Салала може да се впуснете в завладяващо пътешествие с първа спирка в археологическия парк Al Baleed, където ще видите артефакти, представящи археологическото, историческото и културно наследство на региона. Ще се потопите в богатата история на този обект и неговия очарователен музей.

Задължително посетете село Taqa, улавяйки моменти от живописната гледка наоколо. В него ще опознаете местната култура и традиции на региона, като ще видите и разкопките от древното пристанище Samhuram, датиращо от 4-ти век преди Хр.

В близост до Салала е мястото на гробницата на пророка Йов, който се почита от християни, мюсюлмани и евреи. Интересно е вълнуващото пътешествие до Убар, легендарен град, чиито руини са сравнявани с митичната Атлантида. В момента този маршрут е място на вълнуващи археологически разкопки.

Задължителна спирка е и оазисът Вади Дауках, който е разположен в рамките на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, известен като „Земята на тамяна“. Там ще видите значителен брой тамянови дървета, които все още се берат и до днес, и се смята, че са първородната земя на тамяна. Скъпоценният тамян, извлечен от дъвката на дървото, е бил неразделна част от търговията на Оман от векове.

Мирослав Иванов

България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

предишна статияTripAdvisor определи дестинациите на 2024 г.
Следваща статияВ 22 точки на света рекламираме туризма ни като отдих в 4 сезона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.