Бившият шеф на "Кинтекс" с нов удар по Нинова: Източиха 800 000 лв., пращат ги към Дубай

Уволненият през април шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов предприе нова атака срещу бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. В позиция до медиите той заяви, че е бил стартиран процес по източване на държавното дружество, което допреди няколко месеца управляваше. Михайлов показа информация и документи за „два скандални превода към мнима офшорна компания от Дубай“, които вече възлизат на общо 804 110 лева.

„Преди 3 месеца, все още като изпълнителен директор на „Кинтекс“, изпратих доклад до тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, в който заявих, че се оказва натиск на държавното дружество да плаща огромни суми на фиктивен посредник – офшорна компания, която не е предоставила никакви услуги в замяна. Ясно заявих, че докато съм на този пост, аз няма да допусна това. 3 дни по-късно бях освободен“, пише Михайлов.

Към позицията си той прикачва и копие от доклада, който е бил изпратен и на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова. В документа от 15 април е скрито името на конкретния търговски посредник. Снимка от доклада вижте тук.

Посочва се само, че договорът с това предприятие е бил прекратен на 11 февруари 2022 г. и са преустановени плащанията към дружеството. Според доклада – за периода ноември 2018 – октомври 2021 чуждестранното дружество не е предоставяло почти никакви услуги, а са му изплатени възнаграждения за общо 10,3 млн. лв. На 14 април 2022 г. в „Кинтекс“ постъпило писмо (не се споменава от кого), с което се претендирало изплащане на суми от 2,1 млн. щатски долара и отделно 296 хиляди евро. Предявени били и съдебни претенции, при условие че сумите не се заплатят доброволно.

В месеците след уволнението си Александър Михайлов нееднократно заявяваше, че крайната цел била „Кинтекс“ да продължи да бъде източван и огромни суми „да потъват в джобовете на задкулисни играчи“.

Сега той пише, че „лъжите на Корнелия Нинова вече са ясни за българското общество“. „Месеци наред тя твърдеше, че няма общо между моето уволнение и спрените от мен схеми в „Кинтекс“. Днес обаче назначеното от нея ново ръководство върна именно офшорката фалшив посредник, чийто договор бях прекратил“, казва още бившият шеф на оръжейното дружество.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Victoria Group Hotels & Resort участва на изложението в Дубай

Припомняме, че той беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на лидера на БСП и каза, че проверка дори не е имало. Впоследствие двамата се съдиха.

той беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на Нинова и каза, че проверка дори не е имало. Обяви, че е завел дело по Наказателния кодекс срещу лидера на БСП „за всички изречени неистини за мен и военнопромишления комплекс на България“. Той беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на Нинова и каза, че проверка дори не е имало. Обяви, че е завел дело по Наказателния кодекс срещу лидера на БСП „за всички изречени неистини за мен и военнопромишления комплекс на България“.

Според Михайлов вече има подадени сигнали в прокуратурата от действащи служители на „Кинтекс“, свързани с конкретния договор. „Корнелия Нинова непрекъснато говори за корупция и източване, а се оказа, че точно нейните кадри нагло извършват това, срещу което тя (уж) се бори. Къде е сега грижата ѝ за хората и техните доходи?“, пита той.

„Аз платих цената да отстоявам истината – 2 пъти бях уволнен, заплашиха ме с прокурор и ме дадоха на такъв, последваха и 2 измислени съдебни дела срещу мен, вероятно по заповед на Нинова. Няма такава репресия. Обществото също плаща милиони от неговите пари, за да вървят нечии схеми. Аз обаче няма да изоставя справедливостта и ще се боря до край. Подадох сигнал в Министерството на икономиката и индустрията на 08.08.2022 г. и очаквам незабавни мерки за спиране ограбването на „Кинтекс“. Очаквам и прокуратурата да се намеси вече“, казва още Александър Михайлов.

предишна статияОбиколка на каналите на Амстердам е най-харесваното преживяване
Следваща статияРевността помага на Ружа Игнатова да избяга на ФБР – засега (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук