Бивш наш посланик в Дубай намекна, че едва ли Васил Божков е държан под ключ в ОАЕ

Ако не се спазват законите на ОАЕ, има съдебно преследване, продължи той, но напомни, че между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през двуинстанционен съд в ОАЕ, като това става изцяло на база на местните норми и практика, каза пред Нова телевизия Керемедчиев.

Що се отнася до практиката, бившият ни посланик в Дубай обясни, че на съответното лице, за което се иска екстрадиция, му взема паспорта и не се поставя под стража. Керемедчиев призна, че например известният като наркобос Христофорос Аманатидис-Таки остава в ОАЕ, макар България да е искала екстрадиция. И подчерта, че в съответното емирство най-силната дума по отношение на закона е на емира, защото той назначава съответните служители в правосъдната система.

Повече за ситуацията в ОАЕ с въпроса за екстрадиция научете в този материал!

Попитан за новината, че САЩ ще съобщят до дни за пръв път името на българин, на който ще бъде забранено да стъпва на американска територия заради корупционни практики, Керемедчиев предупреди, че Вашингтон разполага с много информация за всички финансови операции по света и какво касае американския интерес. Бившият ни посланик в Дубай е убеден, че в България тече разследване, че службите ни знаят за кого става въпрос, но това не е обявено. „Те имат информация и то в доста голяма конкретика”, предупреди Керемедчиев.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Божков: Царят ми прати Пеевски. Той е в Дубай, но се избягваме (ВИДЕО)

На въпрос дали предстоящото съобщение няма да злепостави българските власти, Керемедчиев изрази увереност, че не става въпрос за случай, който изобщо не е разследван в България. Иначе би било голям удар, а американският посланик Херо Мустафа залага на тон за добри отношения, заяви бившият ни посланик в Дубай.

Дипломатът ни каза и, че при други случаи – например приближени до Ердоган, САЩ са обявявали мерки, но не се е случвало нищо в Турция. Сега Керемедчиев добави, че не очаква американският държавен секретар Майк Помпео да каже само едно име на българин, а ще има списък с имена, не само на българи. Предположението на Керемедчиев е, че българинът ще е бизнесмен, а не политическо лице.

предишна статияЛетищата Абу Даби и Дубай спират да обслужват пътници
Следваща статияВасил Божков не е арестуван, обяви бивш наш консул в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук